Monday, December 24, 2012

KERJA TERSAYANG



                                                      kak lin yang sangat rajin


                                                      library yang sangat tenang
                                                 buku-buku yang tebal dan berhabuk

Assalamualaikum..entry kali nie bekaitan dengan kerja aku,librarian..tak semua yang tau pasal profession librarian nie.ramai yang tau librarian ni kerja dia cop-cop buku,susun buku..tak salah semua sangkaan tue sebab tu salah satu tugas kami..tapi ramai yang taktau kerja disebalik tabir perpustakaan..fuh,tau librarian ni tak sekritikal seorang doktor, engineer, atau pun apa-apa kerja kritikal yang lain..tapi tanpa librarian, ingat senang ke doktor-doktor, engineer-engineer nak dapat sumber buku atau sumber maklumat yang betul dan senang..bermula dengan proses peroleh (acquisition) sampai la susun buku (shelving) memang kami yang buat..ingat senang nak dapat kesabaran yang tinggi melayan kerenah-kerenah pengguna?macam aku yang kerja di KDU memang la mencabar.yang paling mencabar bagi aku, komunikasi..macam-macam style ada..yang negro,cina,korean,orang putih semua ada..kadang-kadang sampai susah aku nak paham..
okey,sekarang skop kerja aku banyak ke arah mengajar pengguna (reference librarian)..macam-macam nak ajar,terutama sekali pelajar yang baru masuk..banyak ditanya dan banyak yang kene dijawab..tapi bila dikenang tu salah satu tugas,aku pun melayan la sebaik mungkin. aku ditugaskan untuk memahami semua database yang ada, library orientation, help desk..banyak yang aku kene belajar, sebab lepas ni aku pulak yang kene mengajar..
gambar-gambar kat atas nie salah satu kerja kami bila time akhir tahun, stock take..stock take ni kami buat sebab nak tau koleksi library, kenal pasti buku-buku yang dah hilang.agak mencabar sebab buku-buku ni macam-macam size ada..tambah kalau yang jurnal, tebal nye bukan main..lenguh tangan ooo..dengan berhabuk lagi.memang bersin, batuk tu jadi salah satu aktiviti kami time wat stock take nie.time buat stock take ni pelajar memang tak dibenarkan masuk..so,library tu kami yang punya..lepas dah siap buat stock take nie,kami kene tampal security strips pulak. tu sebagai salah satu langkah untuk mencegah buku dicuri..tapi kat mana kami tampal tu tak boleh la nak bagitau.tu rahsia kami..hehehehe....

2 comments:

shida samad said...

kerja sbg pustakawan org selalu pandang sebelah mata. depa tak tau kerja kita bukan takat cop2 buku je, tp lebih dari tu. kalau xde kita susah la depa nk access n retrieve balik sume buku2 yg depan nk guna sbg rujukan...

azrina said...

exactly..hanya yg paham je yg tau skop keje kita..